ESNAF EN AZ 3 YIL İSTİYOR, AKP 3 AY YAPIYOR
DEPREMİN YIKTIĞI ŞEHİRLER 3 AYDA NORMALE NASIL DÖNECEK?

Gözden kaçırmayın

AĞILBAŞINA HEYALAN ENGELİAĞILBAŞINA HEYALAN ENGELİ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 3 ay uzatılan mücbir sebep halinin hiçbir soruna çare olmayacağını belirtti. Ağbaba, “ 3’er aylık uzatmalarla şehirler ayağa kalkmaz” dedi. 
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde, vergi mükelleflerinin yükümlülüklerine yönelik getirilen 'Mücbir Sebep Hali' uygulaması 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldı. Kamuoyunun şehirler ayağa kalkana kadar uzatma talebi AKP tarafından alınan kararla  bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Dağ fare doğurdu” dedi.
YIKILMIŞ, YERLE BİR OLMUŞ ŞEHİRLERDE BEYAN OLUR MU?
Şehirler yerle bir olmuş, binlerce esnaf 21 metrekarelik konteynerlerde ekmek parası peşindeyken, kalıcı işyerleri ve evlerin yapımları daha uzun süre devam edecekken, mücbir sebep halinin 3’er aylık sürelerle uzatılmasının hiçbir soruna çare olmayacağını belirten Ağbaba, “Hatay, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman illerinde halk ayağa kalkmış, esnaf ve iş dünyası defalarca açıklamalar yapıp durumun ciddiyetini aktarmış, dalga geçer gibi 3 ay uzatma yapmışlar. Kendileri de biliyor 3 ayda deprem bölgesinde değişen bir şey olmayacak. Depremin etkileri tüm çıplaklığıyla ortadayken bunu görmemek, duymamak tam da AKP hükümetinin işi. Yıkılmış, yerle bir olmuş şehirlerde beyan olur mu? İş çevreleri, esnaflar  en az 3 yıl uzatma istedi, AKP 3 ay uzatma yaptı. Bir kez daha anlaşıldı ki ülkeyi yönetenlerin halkla bir bağı yok. Ne dertlerini biliyor, ne de bu dertlerin çözümü için adım atıyorlar” dedi.
HAZİNE DEPREM BÖLGESİNİN GELİRLERİNE MUHTAÇ HALE GELMİŞ
“Durum o kadar vahim ki, AKP hazineyi deprem bölgesindeki mükelleflerin gelirlerine bile muhtaç hale getirmiş” diyen Ağbaba, “ Mücbir sebebin devam ettiği 4 şehir ile 2 ilçeden gelecek gelirlere bile göz diken bir anlayışla karşı karşıyayız. Üstelik Maliye Bakanı Şimşek, önceki gün vergi borcu olan mükelleflerin isimlerinin kamuoyuna açıklanacağını ama depremzede esnafın bundan istisna tutulacağını müjdeledi! Esnaf yardım beklerken, AKP “sizi ifşa etmeyeceğiz” diye müjde veriyor. Deprem bölgesindeki iş dünyası/esnaflar ve depremzede yurttaşlar mücbir sebebin hayat normale dönene kadar uzatılmasını isterken, AKP,  “vergi yüzsüzü listesinde siz olmayacaksınız” diyor. En büyük yüzsüz bu müjdeyi verenlerdir” dedi.
BÖLGENİN İHTİYACINA DÖNÜK YASA VE YÖNETMELİKLER ACİLEN YAYINLANMALIDIR
Ağbaba, açıklamasının devamında “Mücbir sebep halinin, şehirler tam anlamıyla ayağa kalkana kadar devam etmesi gereklidir. Mücbir sebep hali süresince biriken vergi ve SGK prim borçları için teminatsız yapılandırma imkanı sağlanmalıdır. Olağan dönemler için yayınlanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depreminin yarattığı sıkıntıları gidermesi beklenemez. Deprem ile birlikte yeni sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar ve sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmelikler acilen yayınlanmalıdır. ”ifadelerini kullandı.