Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan Malatya Çevre Platformu, Artvin Hopa’da orman katliamına karşı çıkan Reşit Kibar’ın, taşeron firma yetkilisi olduğu iddia edilen şahıs tarafından silahla vurularak öldürülmesini protesto etti. Platform, “Ormanları katledenler, Reşit Kibar’ı katlettiler” diyerek, mücadele mesajı verdi.

Gözden kaçırmayın

AĞILBAŞINA HEYALAN ENGELİAĞILBAŞINA HEYALAN ENGELİ

Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP)  Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması yaparak, Reşit Kibar'ın verdiği mücadeleyi, canı pahasına kesilmesine izin vermediği Cankurtaran mevkiindeki ağaçları yaşatacaklarını söyledi.

Platform adına basın açıklamasını yapan MAL-ÇEP Malatya Sözcüsü Hasan Kaya, Artvin'e bağlı Hopa / Borçka arasında bulunan Cankurtaran’da 17 hektar ormanlık alanın Sit Alanı veya Milli Park'a dönüştürülmesi beklenirken; ihaleye çıkartıldığını ve özel bir şirkete ‘Turizm Alanı Kompleksi’ olarak verildiğini söyledi.

Bölge halkının bu duruma Temmuz’da tepki gösterdiğini belirten Kaya,

 

“Cankurtaran mevkiindeki projeyi, siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen, iktidar ile ilişkileri dolayısıyla büyüyen, kısa zamanda hızlıca zenginleşmiş Yapısoy Limited Şirketi sahibi Yunus Merttürk neredeyse kişiye özel açılmış ihale ile kazanmış. Artvin Orman Müdürü de şaibeli ilişkileri ile bu sürecin içinde yer almış, köylüler tarafından hakkında şikayetçi olunmuştur.”

Dedi.

 

 Kaya, açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“Dün bu köylülerden Reşit Kibar, mücadeleden vazgeçmediği için, ormanına sahip çıktığı İçin, siyasi iktidarın ihale sahiplerinin çeteleri tarafından üzerine ateş açılarak öldürüldü.  Oysa onlarca kez, şirketin tehditlerine karşı, köylüler şirket ve şirketin tuttuğu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, Cimer üzerinden cumhurbaşkanlığına şikayetçi olmuştu. Suç duyurusunda bulunulan isimlerden biri Muhammed Ustabaş bugün bahse konu alana kesime gelen kepçelerin önünde duran köylülerin üzerine ateş açan, silahlı saldırıda bulunan kişidir. Reşit Kibar'ın ölümüne, Ersan ve Gökhan Koyuncu'nun yaralanmasına neden olan şirketin tetikçisi gibi davranan bu şahıs aynı zamanda eski muhtar adayıdır.”

Artvin Hopa'da doğa hakkını savunan, yöre halkının ormanlarını, ağaçlarını savundukları için silahlı saldırıya uğradığını ifade eden Kaya,

 

“Bu cinayet; siyasi iktidarın yurdun dört bir yanındaki ormanlık alanları, rant uğruna, halkı hiçe sayarak şirketlere peşkeş çekmesinin, şirketler ile rant ortaklığı kurmasının bir sonucudur. Bu cinayet; göz göre göre gelen bu katliama karşı, tehditlerle rüşvetlerle sindirilmeye çalışılan köylünün şikayetlerine, suç duyurularına sessiz kalan devlet kurumlarının emniyetinin, valisinin, kaymakamının, savcısının hiçbir işlem yapmaması ve cinayetin azmettiricisinin de bundan cesaret bulmasının bir sonucudur. Bizler ülkenin dört bir yanındaki ekoloji hareketleri olarak cinayet zanlısının bir an önce hak ettiği cezayı almasının takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.
Ormanlarda, dağlarda, ovalarda nöbet tutan, toprağından, havasından, suyundan vazgeçmeyen direnen tüm doğa hakkı savunucularının sesi olmaya, mücadelelerinde dayanışma göstermeye hazır olacağımızı tekrarlıyoruz.
Muazzam bir coğrafyayı kuzeyinden, güneyine, doğusundan, batısına talana açan bu siyasi anlayışla, işbirliği yaptığı şirketler ve onların tetikçisi gibi hareket eden taşeronlarıyla mücadele etmekten korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz.
Alanlarda, nöbetlerde, davalarda yılmadan topraklarımızı, ormanlarımızı, dağlarımızı tek tek ağaçlarımızı savunmaya devam edeceğiz.”