Ağılbaşı Mahallesi’nde 70 hakçının, ev hakları kuraya 10 gün kala iptal edildi. İptal gerekçesi ise 60 yıl önce bölgenin heyelan bölgesi ilan edilmesi ve köylüye o dönemde ev verilmesi. Ağılbaşı’nda evleri yıkılan 70 aile şimdi nerede kalacak?

Darende Ağılbaşı Mahallesi’nde 70 depremzedenin hak sahipliği iptal edildiği için kuraya katılamıyorlar. Sebep ise 60 yıl önce bölgenin heyelan bölgesi ilan edilip evlerin karşılığında ev verilmesi.

Gözden kaçırmayın

VELİ AĞBABA - MALATYA TARIMI ÇÖKTÜVELİ AĞBABA - MALATYA TARIMI ÇÖKTÜ

KURAYA GÜNLER KALA İPTAL
Ağılbaşı’nda aşağı köy denilen merkez mahalle bölgesi 60 yıl önce heyelan bölgesi ilan ediliyor ve o dönemde Kavakyazısı denilen bölgede devlet tarafından evler yapıyor. Aşağı köy bölgesindeki evlerin boşaltılması şartıyla evler sahiplerine veriliyor. Ancak bölgedeki evler boşaltılmıyor ve halk yaşamaya devam ediliyor. Elektrik-su abonelikleri aynen devam ediyor ve devletten yıkımla ilgili bir çalışma yapılmıyor. Bölge halkı da Kavayazısı’nda yapılan evler köye uzak diye devletin kendilerine verdiği evleri yerleşmiyor ve eski evlerinde kalıyor.
3 EYLÜL’DE İPTAL EDİLİYOR
Halkın heyelan bölgesinde yaşamaları 6 Şubat 2023 depremine kadar devam ediyor. Evler yıkılınca 87 kişiye köy evi verileceği açıklanıyor. Önce hakçı oldukları ve kuraya katılabilecekleri e-devlet üzerinde görülüyor ancak 3 Eylül 2024 tarihi itibariyle e-devlette hakçılar, “İptal Nedeni: İmar planında yapı yapılması sakıncalı (AMB ilan edilen yerde sonradan yapılan) olarak belirlenen yerlerde ruhsatlı/ruhsatsız olarak yapılan ağır hasarlı konut sahipleri” yazısıyla karşılaşıyor.

17 TANESİ İPTAL EDİLMEDİ
İnsanların yaşayacak yeri olmadığını belirten Ağılbaşı Muhtarı Muharrem Gültekin, “Köylülerimiz böyle bir sorun olduğunu bize bildirdiler. Önceden babalarımız oradan ev almışlar. Deprem büyük bir felaketti. 87 kişinin evi yıkıldı. 70 kişinin hak sahipliği e-devletinde iptal söz konusu. Nal mezrası, Gülistan Yurdu ve Kavakyazı bölgesinde 17 kişinin hak sahipliği görülüyor. Onlar da iptal edilir mi bilmiyoruz. Bu insanlar nereye gidecek? Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. İnsanlar konteynerde kalıyor. Evlerin kurasına bir hafta kala iptal edildi. Umarım Ağılbaşılılar evlerine kavuşup rahat bir nefes alır” şeklinde konuştu.
AFAD’a giden hak sahibi Cumali Özdemir’e şu bilgiler verildi: “Daha önce bu bölge heyelan bölgesi ilan edildiği için Kavakyazısı’nda her aileye ev verilmiş. İkinci defa aynı bölge için verilemez. Evler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilirse onlar yapılan evleri bölgede yaşayan hak sahiplerine ihale yöntemi ile satılabilir. Evler 2 ile 2.5 milyon arasında satışa çıkarılabilir ve 120 ay taksitle ödeme seçeneği sunulur. Eğer daha önce ev alanlara bu evlerden ev çıksa bile evler tekrar ellerinden alınır. Aynı durum Doğanşehir Kurucaova’da da var.”

KAFALARA TAKILAN SORULAR
Şimdi kafalarda şu sorular var! Bu bölge depremden yıkılmasaydı heyelan bölgesi nedeniyle elektrik su ruhsatları iptal edilecek miydi?

Devlet yeni bölgede evleri teslim edince neden evlerin yıkımıyla ilgili bir çalışma yapmıyor?

87 kişinin evi yıkılmış konteynerlerde yaşıyorlar, buna nasıl bir çözüm bulunacak?

Ekonomik durumu iyi olmayan köylüler, evlerden satın almak isterse ödemeleri nasıl yapabilecek? En fazla emekli maaşları var.

 

KAYNAK : Darendepostasi