Gözden kaçırmayın

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle Eğitimde Yeni Bir DönemTürkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle Eğitimde Yeni Bir Dönem

Udemy: Eğitimin Sınırlarını Aşan Bir Türk Girişimi

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, online eğitim platformları da popülerlik kazanmaya başladı. Bu platformlar arasında öne çıkanlardan biri ise Udemy oldu. Türk kökenli girişimci Eren Bali tarafından kurulan Udemy, herkesin bilgisayar ve internet bağlantısı ile uzmanlardan eğitim alabileceği bir platform haline geldi. Bu başarı hikayesi, girişimcilere ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.

Malatya'nın Gururu:

Eren Bali, 1984 yılında Malatya'nın küçük bir köyünde doğdu. Anne ve babası öğretmen olan Bali, eğitim hayatına tek odalı bir okulda başladı. Lise eğitimini Malatya Fen Lisesi'nde tamamladıktan sonra Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda başarılı bir derece elde etti ve dünya çapında önemli okulların dikkatini çekti.

Eren Bali'nin hayatı, ablasının ODTÜ'ye kabul edilmesiyle değişti. Evlerine gelen bilgisayar ve internet bağlantısı sayesinde Bali, internetin sonsuz dünyasını keşfetti. MIT ve Harvard gibi okulların tekliflerini reddederek, ODTÜ'de bilgisayar mühendisliği eğitimi almaya karar verdi. O dönemde çekingen bir çocuk olan Bali için Amerika çok uzak bir hedef gibi görünüyordu.

Hayalleri ODTÜ'de başlayan heyecanlı girişimci;

ODTÜ'de okurken, Eren Bali eski bir arkadaşı olan Oktay Çağlar ile birlikte çalışmalara başladı. İkili, öğrencilerin bir sunucu üzerinden müzik dinleyebilecekleri bir program geliştirdi, ancak proje bekledikleri ilgiyi görmedi. Udemy'nin temelleri ise bu başarısızlık sonrası atıldı.

Eren Bali, ODTÜ'deki yerli ve yabancı uzmanlara bir teklif sunarak Udemy'nin temellerini attı. Bu teklife göre gelen eğitmenler, kayda alınacak ve Udemy platformu üzerinden herkes bu eğitimlere erişebilecekti. Pek çok eğitmen bu teklifi kabul edince, Udemy'nin yolculuğu başlamış oldu.

Ancak Eren Bali'nin Udemy fikri, 57 yatırımcı tarafından reddedildi. Yatırımcılar, sertifika almayacağı düşünülen bir eğitime kimse ilgi göstermez diyordu. Ancak Bali, Udemy sisteminde katılımcıların hayat boyu eğitim felsefesiyle birçok farklı eğitime katılacağını savunuyordu.

Vazgeçmedi!

Nihayet 58. yatırımcı olan Dave McClure, Udemy girişimiyle ilgilenerek 1 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı kabul etti.
Dave McClure'nin yatırımıyla Udemy hızla büyümeye başladı. Günümüzde binlerce uzmanın binlerce eğitim sunduğu Udemy üzerinde, pek çok eğitim ücretsiz olarak sunuluyor. Şirket, uluslararası şirketler tarafından şirket içi eğitimler için tercih ediliyor.

Eren Bali'nin başarısının ardında vazgeçmemek ve insanları anlamak gibi önemli sırlar yatıyor. Çocukluğunda eğitim hayatına tek odalı bir okulda başlamış olan Bali, internetin fırsat eşitliği yaratacağını öngörmüş ve bu öngörüye güvenerek ABD'ye gitmeyi göze almıştır.

Udemy, Eren Bali'nin öncülüğünde başarılı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bu Türk girişiminin dünya çapında tanınması, girişimcilere ilham vermeye devam ediyor. Sonuçta, başarıya giden yolun bazen inat ve şansa bağlı olduğunu kanıtlayan gerçek bir hikaye bulunuyor. Udemy, eğitim dünyasında birçok derginin dikkatini çeken ve ödüller kazanan bir şirket haline gelmiştir.

 

#udemy #yatırım #erenbali #malatya #odtü